Actueel

WAARSCHUWING: Ransomware is sterk in opkomst

Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. cyber-security icNet
Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en/of de data binnen het netwerk versleuteld. Vervolgens wordt aan de gebruiker of aan de organisatie van de gebruiker geld gevraagd om de computer weer te ‘bevrijden’. Betalen blijkt echter niet tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid.

De computers van de slachtoffers worden geïnfecteerd zoals ook andere virussen worden verspreid. Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare (overheids)instantie en dat er een boete moet worden betaald wegens misbruik van het internet. Maar de politie en opsporingsdiensten gaan zo niet te werk. Wie ransomware op zijn computer heeft, is voor de politie dus niet ineens een verdachte. De criminelen zijn enkel op het geld uit en zullen de computer en/of de versleutelde databestanden na de betaling niet vrijgeven.

De ransomware kan in drie vormen voorkomen:

– systeem gijzelen;
– bestand gijzelen;
– combinatie van beide.

De kans op besmetting kan worden verkleind door:
– Niet surfen op het internet als je ingelogd bent op een account met administrator-rechten
– Niet surfen op het internet zonder up-to-date antivirusprogramma.
– Gebruik van een firewall.
– Niet openen van verdachte bijlagen in e-mails.
– Niet openen van bestanden van een niet gecontroleerde USB stick of ander opslagmedium.
– Niet downloaden en installeren van nepprogramma’s of van gehackte (illegale) software.
– Actuele software gebruiken.

De fabrikanten van software brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten, zoals Microsoft Windows, Adobe Reader, Flash Player, etc.
Besmetting is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt.

Maakt u zich zorgen over dit sterk opkomende fenomeen en wilt u zeker weten dat binnen uw organisatie alles zodanig is ingericht en beveiligd dat een kans op een besmetting van dit virus zoveel mogelijk geminimaliseerd, neem dan contact op met Icera voor een afspraak.